fp-tekmovanja

Začetna stran Operativa Tekmovanja 2. gasilski kvadratlon

2. gasilski kvadratlon

PGD_Kamnik_2kvadratlon12V soboto, 22.10., je v organizaciji našega društva potekal » 2. gasilski kvadratlon«, ki se ga je udeležilo pet ekip iz Gasilske zveze Kamnik: PGD Duplica, PGD Kamnik, PGD Sela, PGD Šmarca in PGD Šmartno v Tuhinju. Tekmovalke in tekmovalci so se pomerili v 4. disciplinah: v dopoldanskem času so se v športni dvorani OŠ Marije Vere pomerili v športnem delu in sicer v malem nogometu in košarki, popoldne pa pred gasilskim domom PGD Kamnik še v taktični vaji s pomočjo gasilske avtocisterne in vaji z ovirami, ki je simulirala možne ovire in naloge, ki se lahko dogodijo na intervencijah in jih morajo gasilci premagati oziroma opraviti. Glavni namen dogodka je bil druženje med gasilci, preverba usposobljenosti in izmenjava izkušenj.

Letošnji kvadratlon se je od lanskoletnega razlikoval predvsem v dveh pogledih: večjem številu sodelujočih društev (lani so sodelovala tri društva) in drugem delu tekmovanja, ki je bil izrazito orientirano na operativno delo gasilcev.

V prvi gasilski disciplini je morala gasilska trojka z vnaprej določeno gasilsko opremo kar najhitreje izvesti napajanje gasilske cisterne (GVC) iz nadzemnega hidranta ter napad s pomočjo B in C cevi, ki jih je bilo potrebno položiti iz GVC-ja. Čas se je ustavil, ko je napadalcema uspelo z vodnim curkom zbiti tarčo. Druga disciplina pa je zahtevala opremo dveh napadalcev z izolirnima dihalnima napravama, prenos kant penila z enega mesta na drugega, prehod preko »zidu« ter na koncu še prenos 50 kilogramske lutke – ponesrečenca. Tretji član ekipe pa je bil zadolžen za pomoč napadalcema pri pravilnem opremljanju z gasilsko zaščitno opremo ter pripravo nosil za ponesrečenca.

Med tekmovanjem je bilo poskrbljeno tudi za topel obrok, po tekmovanju pa je sledila razglasitev rezultatov ter podelitev priznanj ter praktičnih nagrad. Kljub tekmovalni obliki srečanja, je bil glavni namen tekmovanja predvsem druženje med gasilci iz različnih društev GZ, saj se večinoma srečujemo le na intervencijah, medtem ko družabne oziroma medčloveške odnose nekoliko opuščamo, zato je prav, da se srečujemo tudi na tovrstnih prireditvah.

Sodelujoča društva so ob koncu tekmovanja pohvalila odlično organizacijo kvadratlona ter izrazila upanje in željo, da tekmovanje resnično postane tradicionalno z možnostjo rotacije organizacije po ostalih društvih.

Povezava do videoposnetka tekmovanja: http://www.youtube.com/watch?v=JzS7T9kZTFU&feature=player_embedded (avtor: dr. Damjan Hančič).

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

scroll back to top
Zadnjič posodobljeno Petek, 18 November 2011 21:17
 
Nazaj...