Začetna stran Operativa Izobraževanje Tečaj prve in nujne medicinske pomoči za prve posredovalce

Tečaj prve in nujne medicinske pomoči za prve posredovalce

PGD Kamnik first responder 19V prostorih našega društva je od 27. maja do 27. junija potekal Tečaj prve in nujne medicinske pomoči za prve posredovalce (gasilce bolničarje) v obsegu 71 ur. Tečaj je bil organiziran s strani Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, v okviru katerega deluje tudi Izobraževalni center Reševalne postaje. Tečaja se je udeležilo 8 naših članov, ki so predhodno že opravili tečaj za bolničarja.

 

 

V Kamniku je tečaj vodil Esad Kočan, vodja izmene na Reševalni postaji Ljubljana ter član našega društva. V teku izobraževanja smo s teoretičnega in praktičnega vidika obravnavali sledeče teme: Osnove ustroja in delovanja človeškega telesa (anatomija), prva in nujna medicinska pomoč za prve posredovalce - splošni del, pristop, ocena stanja in oskrba poškodovanca v predbolnišničnem okolju po smernicah International Trauma Life Support - ITLS Basic, poškodbe človeškega telesa, šok, nagla obolenja, zastrupitve in izvedba poroda na terenu, temeljni postopki oživljanja dojenčka/otroka/odrasle osebe, avtomatska zunanja defibrilacija, prva in nujna medicinska pomoč v primeru nezgod z večjim številom žrtev, urgentni iznos in tehnika hitrega iznosa poškodovanca iz vozila, odstranjevanje zaščitne čelade, ukrepanje prvega posredovalca ob prihodu reševalnega helikopterja na kraj intervencije in uporaba kisika v predbolnišničnem okolju.

Glede na dolgoletne izkušnje predavatelja, smo prejeli izredno kvalitetno podajanje snovi, katero smo tudi praktično preizkusili. Pri praktičnih izvedbah nalog je bil velik poudarek na skupinskem delu 3 ali 4 gasilcev, kar je tudi osnova delovanja v gasilski organizaciji.

Po končanem izobraževanju je sledil izpit. Izpit je bil sestavljen iz dveh delov: pisnega in ustnega. Preverjanje sta izvedla vodja Izobraževalnega centra Reševalne postaje Anton Posavec in zaposleni na Reševalni postaji Darko Pušenjak.

Vseh 8 tečajnikov je izpite uspešno opravilo.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

scroll back to top