Začetna stran Literatura Navodila, Napotki PREKUHAVANJE PITNE VODE

PREKUHAVANJE PITNE VODE

natisni E-pošta

Kako zagotovimo varno pitno vodo v izrednih razmerah (pravilno prekuhavanje vode):

 


- Pitna voda v izrednih primerih

Če uporaba pitne vode predstavlja potencialno nevarnost za zdravje ljudi, mora upravljavec prenehati z dobavo pitne vode ali omejiti njeno uporabo. Pogost ukrep je, da odredi prekuhavanje, lahko pa zagotovi nadomestno oskrbo s pitno vodo (z embalirano vodo, vodo iz cisterne, lokalno pripravo in drugo). Zato je nujno slediti obvestilom v zvezi s pitno vodo.

Za preživetje (pitje) potrebujemo 2 - 3 litre pitne vode na dan (za otroke do 10 kg 1 liter), za pripravo hrane (kuhanje) pa 2 litra ali več. Sicer naj bi imeli v izjemnih pogojih na razpolago na osebo na dan vsaj 7,5 litrov vode za pitje, kuhanje in osnovno osebno higieno. Žejo blažijo tudi mineralne vode, sokovi in osvežilne pijače, kompoti v pločevinkah in trajno (sterilizirano) mleko. Velik delež vode se nahaja v nekaterem sadju in zelenjavi.

Najbolje je, da imamo doma stalno zalogo pitne vode, ki nam omogoči prebroditi začetne težave. Vode naj bo vsaj za tri dni. Bolje je imeti zalogo v manjših pakiranjih, občasno jo kontroliramo. Predlagamo zalogo originalno embalirane pitne vode, ki jo menjamo skladno z rokom uporabnosti. Vodo shranjujemo v hladnem prostoru, zaščiteno pred soncem in drugimi viri toplote. Pred uporabo se prepričamo, da embalaža ni poškodovana.

- Navodila za prekuhavanje vode ob onesnaženju

Potem, ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še eno minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z AIDS). Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v isti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur. Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtriranjem skozi več plasti iste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik ali filter za kavo). Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oziroma drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.

- Kratek povzetek kako prekuhamo vodo za nadaljno uporabo:

- Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je popolnoma varna metoda
- Tri minute vretja pomeni široko varnost
- Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriranjem
- Preprečiti je potrebno možnosti naknadnega onesnaževanja že prekuhane vode
- Vodo hranimo na hladnem, zaščiteno pred soncem in drugimi viri toplote
- Za pitje jo uporabljamo 24ur, izjemoma 48 ur

Podrobnejše informacije o pitni vodi so na voljo na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije. Povezava se nahaja tudi med našimi povezavami.

 

 

VIRI:URSZR

 

 

scroll back to top
 
Nazaj...