Začetna stran Operativa Izobraževanje Evakuacijske vaje v kamniških vrtcih

Evakuacijske vaje v kamniških vrtcih

V sredini meseca maja smo gasilci PGD Kamnik izvedli pet evakuacijskih vaj na kamniške vrtce v različnih enotah. Sodelovali smo s poveljniškim vozilom ter gasilsko cisterno. Še preden se je evakuacija na vrtcu začela, je eden izmed gasilcev zadolžil delavca, da začne z vajo. Le ta je sprožil javljalnik požara, obvestil ostale prisotne ter poklical na Regijski center za obveščanje oziroma na številko 112.

Ko so zatulile sirene, so se otroci, vzgojite ter ostali prisotni v vrtcu začeli pomikati proti zbirnemu mestu v primeru evakuacije. Ob prihodu na kraj smo najprej ocenili stanje, se z vodjo evakuacije posvetovali o morebitnih ujetih ali pogrešanih ter pričeli z "reševanjem in gašenjem". Po pregledu prostorov in "ukrotenem" požaru smo se skupaj z zaposlenimi v vrtcu pogovorili o poteku evakuacije. Na srečo je bilo vreme sončno in toplo, zato smo otrokom kot vedno pokazali opremo v gasilskem tovornjaku. Zanimala jih je oprema za tehnično reševanje, izolirni dihalni aparati ter drugo, saj je opreme v vozilu res veliko. Najraje so se zadržali ob špricanju z gasilsko cevjo ter oblačenju gasilske jakne in čelade. Da je bila izkušnja kar se da pristna so sedli v gasilsko cisterno.

Na petih evakuacijskih vajah se je skupno evakuiralo 382 oseb, od tega, kar 301 otrok. Evakuacijske vaje so pomembne tako za odgovorne v vrtcu kot tudi za nas, gasilce, saj tako natančneje spoznamo objekte.

scroll back to top